Terug naar homepage
 

Nieuwsbrief – maart 2015

Beste peters en meters, beste sympathisanten,

De eerste maanden van 2015 gingen niet onopgemerkt voorbij. We organiseerden een eerste, gesmaakte editie van Fiesta Maín: een culinaire en muzikale middag voor iedereen die Casa Maín een warm hart toedraagt. Met een paar foto’s en een verslagje blikken we graag terug.

Uit Bolivië bereikten ons verschillende nieuwsberichten; over de zomervakantie in Casa Maín, over de staat van een kinderhospitaal in Santa Cruz, en over regionale verkiezingen die ook op Casa Maín hun impact hebben…

Ten slotte doen we een oproep aan u: we zijn op zoek naar nieuwe werkende leden. Lees vooral verder om te weten te komen wat dat precies inhoudt.

Met de lente in het vooruitzicht bereiden wij ons alvast voor op de eerste wereldmarktjes van het nieuwe jaar. Misschien tot binnenkort?

Lotte, voorzitter Casa Maín Vlaanderen

Fiesta Maín

De eerste editie van Fiesta Maín was al meteen een schot in de roos. Meer dan honderd sympathisanten schreven zich in. Zij genoten van een Boliviaanse maaltijd die begon met heerlijke quinoa-soep en gevolgd werd door authentieke Zuid-Amerikaanse empanadas, rijst met kip, maïskolven en gebakken banaan. Bij de koffie kon men kennis maken met typische alfajores koekjes.

Intussen vertaalde Liliane voor de meters en peters de ene brief na de andere, vertelde Ruth over haar vrijwilligerservaring in Casa Maín via Vides, en werd de verkoopstand druk bezocht. En de sfeer kwam er pas echt in toen de dansers van Kantuta in traditionele klederdracht een presentatie van enkele typisch Boliviaanse dansen brachten.

Neem hier een kijkje voor nog meer beeldmateriaal!

Nieuws uit Casa Maín

Begin december begon in Bolivië de zomervakantie, die voor de meisjes van Casa Maín inzette met een week op kamp aan een rivier. Vervolgens konden de meisjes voor wie dit mogelijk was één of twee weken bij hun familie doorbrengen. Vroeger bleven ze daar soms voor langere periodes, maar helaas is de nieuwe gedachtegang van de overheid dat als familieleden langer dan een maand voor hun dochter, zus of nicht kunnen zorgen, ze dat ook het hele jaar door kunnen. Om die reden zorgden de zusters ervoor dat iedereen voor Kerstmis weer in het tehuis was. Kerst werd door iedereen samen gevierd met na de avondmis warme chocomelk en panettone-vruchtenbrood, en als geschenk een nieuwe pyjama.

Zoals steeds hebben verschillende meisjes in de loop van de vakantie Casa Maín verlaten. Van onze petekinderen gingen er tien meisjes weg, sommigen omdat ze als inmiddels meerderjarigen hun eigen weg zoeken, anderen omdat familieleden (opnieuw) de zorg voor hen konden opnemen. We konden echter ook voor twaalf nieuwe meisjes een meter of peter vinden. Verschillende nieuwe meters en peters besloten de afgelopen maanden dit engagement aan te gaan, en daar zijn we heel dankbaar voor!

Helaas kregen we nog steeds geen positief nieuws betreffende de bouw van de school. Eind deze maand vinden er in het departement Santa Cruz verkiezingen plaats, en in aanloop hiervan worden er al maanden geen nieuwe beslissingen meer genomen. Dit betekent dat de bouwvergunning van Casa Maín ten vroegste op de eerste vergadering van het nieuwe bestuur, ergens eind april, weer op tafel komt…

Wist-je-datjes uit Bolivië

Pater Mateo Bautista, een Spaanse pater, is erin geslaagd 800.000 dollar bijeen te brengen voor de vernieuwing van de spoedgevallen afdeling in het kinderhospitaal “Mario Ortiz” van Santa Cruz. Dit kinderhospitaal behandelt dagelijks honderden kinderen, vooral van arme gezinnen. De instelling was zo ontoereikend en vervallen dat er niet de minste voorzieningen waren voor de moeders, meestal afkomstig van buiten Santa Cruz, die bij hun kind wilden blijven. Zij moesten dan maar onder het bed van hun kind slapen. Ook de stad heeft nu geld ter beschikking gesteld, en de verbouwingen zijn recent gestart.

Daarnaast ook enkele weetjes over Bolivië. Want wist je dat:

  • Bolivië met zijn 1.100.000 km2 36 maal groter is dan België?
  • Santa Cruz met 10.027.000 inwoners de grootste stad is?
  • dat er 37 erkende talen zijn, met Aymara, Quechua, Guarani en Spaans als belangrijkste talen?
  • dat Bolivië 9 regios of departementen telt?
  • en daarin verder onderverdeeld is in 112 provincies en 339 gemeenten, waarbij sommige gemeenten groter zijn dan een Vlaamse provincie?

De Boliviaanse leerlingen hebben dus iets meer te onthouden over hun land dan de onze.

Warme oproep

Casa Maín Vlaanderen is op zoek naar leden die een klein engagement op zich willen nemen. Dit engagement kan verschillende vormen aannemen: de stand van Casa Maín helpen bemannen op een marktje, één of meerdere taken opnemen bij de organisatie van Fiesta Maín, een actieve rol spelen in de jaarlijkse Cava-verkoop, enzovoort. De concrete invulling van je engagement is naar eigen mogelijkheden, maar graag zouden we zeker één keer per jaar op je kunnen rekenen. Indien je dat wilt, kan je zo een werkend lid van Casa Maín Vlaanderen worden. Dit houdt in dat je jaarlijks (omstreeks oktober) uitgenodigd wordt voor de algemene vergadering van de vzw, en dat je daarin een stem hebt. Heb je interesse of wil je meer weten? Contacteer ons dan zeker!

Casa Main