Terug naar homepage
 

Nieuwsbrief – juni 2015

Beste peters en meters, beste sympathisanten,

Na het warme begin van de zomervakantie, en eigenlijk al een paar daagjes te laat, sturen we jullie graag wat Boliviaans nieuws door. Het grootste nieuws komt uit Casa Maín zelf, want daar kregen ze belangrijk bezoek van de algemeen overste Madre Yvonne. Maar ook in België zaten we natuurlijk niet stil. Roos en An brachten een bezoek aan -nogmaals- een Zuid-Amerikaanse fiesta, waar geld werd ingezameld voor Casa Maín. En met het hele bestuur planden we volop nieuwe activiteiten. Binnenkort werken we mee aan de feestweek van het Vredeshuis in Gent en later dit jaar vieren we opnieuw Fiesta Maín. Graag zetten we hier ook “Action 2015” in de kijker, een wereldwijde actie om de overgang van de gekende millenniumdoelstellingen naar de nieuwe “SDG’s” onder de aandacht te brengen. Lees zeker verder, en vergeet niet onze agenda in de gaten te houden.

We wensen jullie een mooie, warme en deugddoende zomer!

Lotte, voorzitter Casa Maín Vlaanderen

Madre Yvonne in Casa Maín

Madre Yvonne

In april bracht Madre Yvonne, algemeen overste van de zusters van Don Bosco wereldwijd, een bezoek aan Casa Maín. We hoorden dat ze een hele warme vrouw is, en dat de meisjes erg blij waren met haar bezoek. Gladys en Raymunda, twee van onze oudere petekinderen, brachten ons een verslag uit:

Madre Yvonne bezocht voor het eerst Bolivië, en Casa Maín was de eerste hogar die ze er bezocht. Ze werd door alle meisjes opgewacht. Die hadden een feestje voorbereid waarin ze onder meer het ontstaan van de hogar voorstelden. Daarna vertelde per etapa telkens één meisje wie ze was en wat ze in hun etapa allemaal deden. Gladys sprak in naam van de meisjes uit de 3de etapa en vertelde hoe ze werken en studeren combineren om uit de armoede te geraken. Tenslotte brachten de meisjes nog vier typisch Boliviaanse dansen. Raymunda vertelt dat ze hoopt dat Madre Yvonne zich welkom voelde met deze ontvangst. Madre Yvonne op haar beurt zorgde voor genoeg chocolade voor de hele hogar.

Nieuws uit Bolivië

Van 8 tot 10 juli bezoekt paus Franciscus Bolivia. Hij komt van Ecuador en gaat daarna naar Paraguay. Zijn vaderland, Argentinië, zal nog tot volgend jaar moeten wachten om hem te ontvangen. De paus zal landen op het vliegveld van El Alto, bij La Paz, waar hij een mis zal celebreren en nadien een ontmoeting met president Morales hebben. Na zes uur verlaat hij reeds La Paz, want de paus heeft maar één long, ten gevolge van een operatie in zijn jeugd, en kan niet goed tegen de hoogte van La Paz (3800 m).

Het zwaartepunt van zijn reis is Santa Cruz, waar hij ouderlingen, de jeugd, arbeiders en gevangenen zal ontmoeten.
In Santa Cruz landt de paus op de kleine vlieghaven in het centrum van de stad. Zoals wij de Bolivianen kennen zal hij zeker warm en enthousiast ontvangen worden en in Casa Maín zijn de zusters en de meisjes zich zeker reeds aan het opwarmen.

Grupo Latino, 25 april

Rosa Campo is een Chileense dame die al jaren in Oostkamp woont en getrouwd is met iemand van Oostkamp. Zij richtte een groep op voor alle Latinos, zowel Spanjaarden als Zuid-Amerikanen, die in de wijde omgeving van Brugge wonen. Zij komen maandelijks samen om een mis te vieren, om gezellig samen te zijn en ervaringen uit te wisselen met andere Latinos. Uiteraard mag ook een Zuid-Amerikaanse/Spaanse maaltijd niet ontbreken. Soms kiezen ze een bepaalde doelgroep uit die zij willen steunen. Daarbij komt alle opbrengst van de avond ten goede van het project in kwestie. Zo werd Roos gecontacteerd door Rosa, met de vraag of zij het zag zitten om ons project Casa Maín te komen voorstellen.

Op 25 april mochten wij, Roos en An, in ons allerbeste Spaans ons project komen voorstellen.

Aan de hand van een PowerPoint legden we in het kort het project uit. We kregen een stormloop van vragen, waar we zo goed mogelijk probeerden antwoord op te geven. We mochten ook mee aanschuiven aan tafel en kregen een heerlijke Zuid-Amerikaanse maaltijd aangeboden. Het was een hele leuke avond. We maakten kennis met enkele Spaanjaarden, Bolivianen, Ecuadorianen… Het was een goede oefening voor ons Spaans.

De avond leverde naast een nieuwe meter en een nieuwe peter ook het mooie bedrag op van € 500 dat wij uiteraard integraal schenken aan Casa Maín.

De SDG’s en Action 2015

Waarschijnlijk hoorde je de afgelopen jaren wel iets over de “Millenniumdoelstellingen”. Acht doelstellingen, gelanceerd door de VN-lidstaten, die een betere menselijke ontwikkeling in het Zuiden voor ogen hadden en die gerealiseerd moesten worden tegen 2015.

Dit jaar zijn we 2015. De Millenniumdoelstellingen werden geëvalueerd: een aantal doelstellingen werden gehaald, maar verbetering is mogelijk op verschillende vlakken. Een nieuwe set van doelstellingen wordt binnenkort gelanceerd: de SDG’s of “Sustainable Development Goals”. Om dit kanteljaar te markeren werd Action 2015 in het leven geroepen, een wereldwijde campagne die de SDG’s onder de aandacht wil brengen. Casa Maín Vlaanderen staat hier volledig achter en roept dan ook jullie, peters, meters en sympathisanten van Casa Maín op om deel te nemen aan Action 2015. Laat onze politici horen dat wij een rechtvaardigere en duurzamere wereld willen door deze petitie te ondertekenen. En lees hier verder over de evaluatie van de Millenniumdoelstellingen en de nieuwe SDG’s.

Bezoek aan Casa Maín

Eind augustus brengen vier meters een bezoek aan Casa Maín. In onze volgende nieuwsbrief kunnen we je dus rechtstreeks vers nieuws uit Bolivië brengen!

Wie wil kan een briefje aan zijn petekind meegeven. Bezorg je briefje tegen 15 augustus aan een bestuurslid van Casa Maín Vlaanderen of stuur ons een mailtje om verder af te spreken. Laat je je briefje graag door ons vertalen, stuur het ons dan ten laatste 10 augustus via mail door. Cadeautjes kunnen we helaas niet meenemen. Na ons laatste bezoek besloten we om niet langer ter plaatse cadeautjes uit te delen, omdat er altijd een groep meisjes uit de boot valt. In plaats daarvan kiezen we ervoor alle meisjes te trakteren op een lekkere maaltijd en wat spel- en ander materiaal te geven voor iedereen samen. Natuurlijk kan je wel nog steeds je eigen cadeautje opsturen via de post!

Casa Main