Terug naar homepage
 

Nieuwsbrief – oktober 2015

Beste peters en meters, beste sympathisanten,

Een goede maand geleden keerden vier Vlaamse meters terug uit Bolivië. Ze brachten eerstehandsnieuws mee uit Casa Maín, veel briefjes van petekinderen, en een kleurrijk assortiment Zuid-Amerikaanse tasjes, popjes en kleren. Over het nieuws kan je hieronder alles lezen, de briefjes worden deze weken druk vertaald en uitgedeeld, en de verkoopwaren zijn binnenkort beschikbaar op de tweede editie van Fiesta Maín (!), samen met onze jaarlijkse cava. Veel groot nieuws dus in deze brief!

Hopelijk tot binnenkort, 22 november, op Fiesta Maín?

Lotte, voorzitter Casa Maín Vlaanderen

Bezoek aan Casa Maín

Begin september waren bestuurslid Roos en drie vriendinnen op bezoek in Casa Maín. Roos bundelde haar indrukken van het verblijf in een kort reis- of beter “bezoek-verslag”:

“Sinds ons vorig bezoek aan Casa Maín, drie jaar geleden, stonden we al lange tijd te popelen om terug te gaan. We hadden onze reis eerst ingevuld met een bezoek van twee weken aan Peru. Tevens een prachtig land! Ook daar zagen we veel armoede, maar toch staat “ons” Bolivia nog verder achter op Peru.
Toen we aankwamen op de luchthaven van Santa Cruz stond onze taxichauffeur ons op te wachten. Wanneer Bolivianen vernemen dat je hun kinderen komt steunen, word je toch altijd met open armen ontvangen. Via gesprekken merkten we op dat ieder project toch met de zelfde problemen kampt. “El gobierno”, de overheid, komt er niet al te positief uit. Dat de bouw van onze school zo lang uitblijft, past in die lijn.
Het moment dat we afgezet werden aan Casa Maín, kon niet mooier zijn! De kinderen kwamen net op hetzelfde moment met de bus terug van school en ze waren laaiend enthousiast toen ze ons zagen. Het gaf ons meteen heel veel warmte en blijdschap. We werden meteen opgeslorpt. Alle meisjes hingen rond ons en vroegen of we hun peter en meter kennen in België.
Tijdens ons verblijf viel ons wel een vooruitgang op sinds ons vorige bezoek. De kinderen hebben meer toegang tot wereld, merkten we. Zo krijgen de ouderen toegang tot Facebook, waardoor we ook van thuis uit vlotter met hen kunnen communiceren.
De kinderen groeten jullie allen vanuit hun warme hart en bedanken iedereen voor de hulp die wij bieden. Na enkele mooie dagen samen was het afscheid alweer weemoedig. Hun warme blikken en liefde hebben we meegenomen. Het gaf ons terug de volle moed om ons intens in te zetten voor die lieve snuiten.”

IMG_2707

IMG_2755

Nieuws uit Casa Maín

De vier meters namen een stapel briefjes mee voor de petekinderen en keerden met een even grote stapel briefjes weer terug naar huis. Daarnaast spraken ze ook met sor Rosario over de dagelijkse werking in Casa Maín en over de plannen voor de school, waardoor wij uit de eerste hand weer nieuwe informatie voor jullie hebben.

Eerst en vooral is het nu duidelijk dat de buurtschool, die enige tijd geleden herbouwd werd, enkel een lagere school zal blijven. Daar waar vroeger de lagere schoolkinderen in de voormiddag kwamen, en de kinderen uit het middelbaar na de middag diezelfde klassen vulden, zijn er in de wijk nu zo veel jongere kinderen dat er zowel in voor- als namiddag lager onderwijs wordt gegeven. De oudere meisjes uit Casa Maín zullen dus blijvend naar verderaf gelegen scholen moeten gaan met de bus, tot er een eigen school kan gebouwd worden. Met hulp van de sponsoring uit Vlaanderen kon het afgelopen jaar de huur van enkele micros, typisch Bolivaanse busjes, betaald worden.

Daarnaast konden de zusters ook de kapotte zonneboilers op het dak van de primera etapa laten vernieuwen, waardoor de jongste meisjes opnieuw warm water hebben. Hiervoor danken we in het bijzonder de gemeente Oostkamp en Rotary Laarne-Lochristi.

Voor de eigen school wordt er nu een derde versie van de bouwplannen voorgesteld. Vanuit Rome kregen de zusters namelijk het signaal dat de plannen nog steeds te groot waren. Het gaat toch om een groot terrein, waarom dan in twee verdiepingen bouwen? Volgens het nieuwe bouwplan zal de school volledig op de begane grond gebouwd worden. Afgelopen jaar werd de grond trouwens enige tijd geclaimd door het stadsbestuur, maar de zusters hebben die claim inmiddels kunnen weerleggen (de grond werd immers al jaren geleden – met onze hulp – door hen aangekocht). Bovendien hebben ze sinds kort een contactpersoon in het stadsbestuur, waardoor ze vol vertrouwen zijn dat de bouwvergunning nu echt binnen handbereik is.

Niet lang na de terugkeer van Roos uit Bolivië bereikte ons echter minder goed nieuws. Kort na elkaar stierven een petekind, Carla Velarde Lopez, en een zuster van Casa Maín, sor Marina. We denken aan hen in een kort in memoriam.

Fiesta Maín

Jawel, er komt een nieuwe editie van Fiesta Maín! Na de winter-editie van vorig werkjaar, verhuizen we dit werkjaar naar de late herfst, precies op tijd om onze jaarlijkse cava-actie te lanceren. Alle ingrediënten van de vorige keer zullen weer aanwezig zijn: lekker eten, sfeer en gezelligheid, informatie over Casa Maín en muziek. Het menu wordt deze keer iets minder uitgebreid (doch even lekker!), maar muziek zal er des te meer zijn: deze keer kan je de traditioneel Boliviaanse dansen niet alleen bewonderen, maar ook zelf een pasje wagen in één van de twee workshops. Bovendien zal Roos enkele foto’s tonen van haar bezoek aan Casa Maín, en zal onze verkoopstand aangevuld zijn met een groot assortiment aan typisch Zuid-Amerikaanse producten. Klik zeker verder voor het programma en de inschrijvingsmodule! *Update: deze editie van Fiesta Maín werd geannuleerd, inschrijven is dus niet meer mogelijk*

Cava-verkoop

Er is opnieuw cava! Bekijk alvast de nieuwe Flama d’Or die we dit jaar aanbieden. Bestellingen kunnen nu al geplaatst worden en afgehaald worden op Fiesta Maín, of erna bij iemand van het bestuur in Gent, Oostkamp, Brugge of Aalter.

Algemene vergadering

Op 10 november vindt de jaarlijkse algemene vergadering van onze vzw Casa Maín Vlaanderen plaats. Onze werkende leden vinden hiervoor één dezer dagen een uitnodiging in hun mailbox. Het jaarverslag en financieel verslag dat daar zal voorgesteld worden, sturen we ook mee met de volgende nieuwsbrief.

Casa Main