Terug naar homepage
 

Nieuwsbrief – April 2016

Beste peters en meters, beste sympathisanten,

Wij zijn ondertussen wel al april, maar toch wil ik jullie een gelukkig en voorspoedig 2016 toewensen. Hopelijk mocht iedereen vorige week ook een mooi Paasfeest vieren ondanks alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen en weken in deze wereld.

Wegens een te druk programma heeft Lotte de fakkel doorgegeven als voorzitter van VZW Casa Maín Vlaanderen. Graag wil ik haar bedanken voor al het werk dat ze gedaan heeft voor onze vereniging. Samen met de andere bestuursleden gaan we verder op de ingeslagen weg.

Het goede nieuws dat ik mag brengen als nieuwe voorzitter is de eerste steenlegging van de nieuwe school. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om zover te komen.  Maar de aanhouder wint.

Eind 2015 kon Fiesta Maín jammer genoeg niet doorgaan, maar er is een nieuwe editie gepland op 20 november 2016.  Dit in samenwerking met de groep ‘Iberoamericanos en Brujas’, in zaal ‘Het Centrum’ in Steenbrugge. Noteer alvast in jullie agenda.

Roos, voorzitter Casa Maín Vlaanderen

Algemene vergadering

Op 10 november 2015 ging de algemene vergadering door.  Daar werd Roos Van Den Driessche aangesteld als nieuwe voorzitter. Ook het jaarverslag werd voorgesteld. Dit kan je hier raadplegen.

Bezoek aan Casa Maín

Op 20 februari vertrokken meter Nele Bockaert en peter Geert Bockaert voor een weekje richting Casa Maín.  Ze kwamen terug met alleen maar positief nieuws. Zij werden heel gastvrij onthaald door de zusters. Nele kent bijna alle namen van de meisjes en hun meter of peter in België.  Dit heeft toch wat indruk gemaakt op de zusters.

We kunnen dus eindelijk bevestigen dat de bouw van de school begonnen is. We kregen een volledig plan mee. Het volledige bouw zal gelijkvloers zijn. Momenteel zijn ze bezig met de afwatering en de watertorens.  Het afwateringssysteem is een soort puttensysteem, waarbij het water gezuiverd wordt en terug in de grond gaat. Het residu dat overblijft zal verkocht worden als mest.   Daarna volgt Fase I, bouw van de kleuterschool, die ongeveer een half jaar in beslag zal nemen.  Fase II, de bouw van de lagere school en de middelbare school, voorzien duur ongeveer 1 jaar.  Daarna fase II, het deel voor het technisch onderwijs en het labo, opnieuw 1 jaar.
De arbeiders blijven op de werf wonen, waar voor hen kleine huisjes zijn gebouwd. Er is ook een kokkin die permanent aanwezig is.  Nele en Geert konden met de architect praten en die zegt dat enkel met goede bouwmaterialen gebouwd zal worden.

De meisjes van het tehuis krijgen een zeer goede begeleiding. Er wordt voor elk meisje een leerplan op maat opgemaakt.  Meisjes die een leerachterstand hebben komen terecht in een soort alfabetiseringsproject dat zij volgen naast het gewone onderwijs.  Het Spaanse peter en meter project steunt het tehuis met een pedagoge en een psychologe.  Vb meisjes met dylsexie krijgen een speciale begeleiding.

Ook op medisch vlak worden de meisjes zeer goed begeleid.

Zuster Christina is een nieuwe jonge zusters, zij gaat naar alle oudercontacten op de verschillende scholen.

Voor de rest zoals gewoonlijk alleen maar blije gezichten in het tehuis.

Foto’s van het bezoek van Nele en Geert

Het plan van de school

Het plan van de school

 

De architect

De architect

De ideale speeltuin

De ideale speeltuin

Putten, de ideale speelplaats

Putten, de ideale speelplaats

DSC02898

Altijd lachende gezichten

DSC02637

Nele Bockaert samen met 1 van de meisjes

DSC02891

De binnenplaats van de secunda etapa

DSC02861

DSC02643

 

Nieuws uit Casa Maín (1)

Aangezien er geen evolutie was in de bouw van de school besloten we om het geld dat we verzameld hadden via de marktjes, de Cava verkoop en de subsidies aan de kant te zetten en enkel te gebruiken voor concrete zaken. Het werd gebruikt onder andere voor de herstelling van de zonneboiler en de aankoop van een nieuwe broodoven. De zusters kregen echter enkel het geld wanneer zijn een factuur konden voorleggen.

Het geld van de peters en meters wordt 2x per jaar doorgestort naar de zusters en blijft dienen voor de dagelijkse noden van de kinderen. Wij krijgen een bevestiging van ontvangst van het geld.

Maar gelukkig is eindelijk is de bouw van de school begonnen. Telkens opnieuw werden de plannen afgekeurd door de overheid. Het kwam zelfs zover dat zij beweerden dat de grond geen eigendom was van de zusters. Gelukkig beschikten zij over de juiste documenten om het tegendeel te bewijzen. Op 2 december 2015 zijn de graafwerken van de fundamenten gestart. Nele en Geert gingen in februari op bezoek en brachten een uitgebreid verslag mee.

De zonneboiler die met onze steun hersteld werd

De zonneboiler die met onze steun hersteld werd

Nieuws uit Casa Maín (2)

Aangezien Bolivië aan de andere kant van de evenaar ligt,is het daar nu zomer en dus grote vakantie. Dat betekent ook dat er een paar meisjes afstudeerden. Zes om precies te zijn. En vijf daarvan hebben een Vlaamse peter of meter. Alle vijf hebben ze ambitie om verder te studeren: Lisbeth wil psychologie studeren, Sandra een hogere koksopleiding, Raymunda wil verpleegster worden, Raquel wil een opleiding tandzorg volgen en Angelica een opleiding informatica.

In Bolivië wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoge school en universiteit: alles wordt aan de universiteit georganiseerd, dus ook bv. de koksopleiding. De meisjes moeten eerst een ingangsexamen afleggen voor ze zich kunnen inschrijven in de universiteit. Dit lijkt allemaal heel serieus, maar wanneer Sandra ons vertelt dat ze examen psychologie, geschiedenis en literatuur het afleggen voor ze een koksopleiding kan volgen, beseffen we dat het misschien allemaal toch net iets efficiënter kan. De examens gingen door eind januari. We hopen alvast dat ze allemaal hun droom in het hoger onderwijs kunnen waarmaken. Om dit te kunnen realiseren hebben Nele en Geert in Santa Cruz contact gezocht met Niño Feliz. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met begeleiding van kansarmen en families met kinderen.

Fiesta Maín

Vorig jaar kon Fiesta Maín jammer genoeg niet doorgaan. Maar we plannen een nieuwe editie op 20 november 2016. Dit in samenwerking met de groep ‘Iberoamericanos en Brujas’, in zaal ‘Het Centrum’ in Steenbrugge.

Dit is een groep van Spaans sprekenden die in Brugge wonen, ze zijn afkomstig zowel uit Zuid-Amerika als uit Spanje. Eén keer per maand houden ze een gezellige bijenkomst. Roos en An waren vorig jaar uitgenodigd om ons project voor te stellen en zij waren daar zeer enthousiast over. Daarom willen zij samen met ons Fiesta Maín organiseren.  Het wordt een gezellige namiddag met veel animatie en een hapje en een drankje. Verdere info volgt zeker.

Cava-verkoop

Onze Cava verkoop was dit jaar weer een groot succes. Dank aan iedereen die ons sponsorde. De nieuwe Cava is bij velen in de smaak gevallen. Op naar een volgende editie!

Casa Main