Terug naar homepage
 

Nieuwsbrief – Mei 2017

Beste peters en meters, beste sympathisanten,

We zijn terug van weggeweest.  Het was voor mij als voorzitter een zeer woelige periode.  In februari moest ik afscheid nemen van mijn dochter, zij verloor na een jaar de ongelijke strijd tegen kanker.  We proberen ondertussen de draad weer op te nemen. Dit neemt niet weg dat mijn collega’s bestuursleden niet stil gezeten hebben.  We hebben heel wat goed nieuws te vertellen.  Hopelijk zijn jullie even enthousiast als wij.

Roos, voorzitter Casa Maín

Fiesta Maín

Op 20 november 2016 ging onze Fiesta Maín door in zaal ’t Centrum in Steenbrugge. Het was een groot succes. We mochten meer dan honderd meters, peters en kinderen verwelkomen.  Het was leuk om ook heel wat nieuwe gezichten te zien.  Zuster Lies kwam enthousiast vertellen over haar verblijf in Casa Maín.  Zuster Lies is Zuster van Don Bosco. Ieder jaar bezoekt Vides, de jongeren organisatie van Don Bosco, een huis van Don Bosco ergens ter wereld om er met de jongeren vrijwilligerswerk te doen.  Vorige zomer ging zuster Lies samen met 3 jongeren Casa Maín bezoeken.  Het was een leerrijke ervaring.  Hier kun je de blog met hun verhalen lezen.
De dansinitiatie van Kantuta werd door iedereen vol enthousiast meegedaan. De dansvloer stond vol.  De Bolviaanse maaltijd die we zelf maakten samen met Rosa Campo en haar vriendin Helena was heerlijk. Ons verkoopstandje werd druk bezocht.  Kortom meer dan een geslaagde dag. Dank aan alle vrijwilligers die meegeholpen hebben om deze dag tot een goed einde te brengen.   Hier kan je een filmpje vinden dat gemaakt is door onze enthousiaste peter Marc Vierin.  De afwezigen hadden ook dit keer ongelijk.

Algemene vergadering

Op 29 november 2016 ging onze jaarlijkse algemene vergadering door.  We konden ons boekjaar dat loopt van 1 september tot 30  augustus alweer positief afsluiten.  Via deze link kun je ons volledig jaarverslag lezen.

Nieuws uit Casa Maín

Er is een nieuwe directrice in Casa Maín.  Sor Rosario gaf de fakkel over aan Sor Lucia. Zij was vroeger econome in het tehuis.  Enkele bestuursleden ontmoetten haar reeds bij een bezoek aan Casa Maín. Het contact met Sor Lucia verloopt merkelijk vlotter dan met Sor Rosario.

We kregen van Sor Lucia het heugelijke nieuws dat de kleuterschool bijna klaar is.  Het meubilair is besteld, maar moet nog geleverd worden.  Normaal gezien zal de kleuterschool volgend schooljaar in gebruik genomen worden. Dus vanaf januari 2018.

20170430_170627 20170430_172830

Martina Estrada, het vroegere metekindje van Roos, is ondertussen moeder geworden en werkt momenteel in Casa Maín als portierster, daarnaast geeft zij ook studie aan de meisjes. Roos heeft nog altijd contact met haar via Facebook.  Altijd leuk om goed-nieuws verhalen te horen van de meisjes.

Verder studeren

Nog een aantal goed-nieuws verhalen: Na het middelbaar is het de bedoeling dat de meisjes Casa Maín verlaten, maar ze krijgen toch de mogelijkheid om mits een kleine vergoeding zelfstandig te blijven wonen op het terrein van het tehuis. Het is dan wel de bedoeling dat ze verder studeren.  Van deze meisjes weten we wat ze verder studeren:
Sandra López Vargas studeerde ‘gastronomia’, deed stage in een hotel en is ondertussen afgestudeerd. Zij is momenteel op zoek achter werk.
Raymunda Llorenty zit in haar eerste jaar verpleegkunde.
Lisbeth Chavarria zit in haar eerste master psychologie.
Sonja Delgadillo kreeg een volledige beurs voor een goede privé universiteit en is gestart aan de ingenieursopleiding milieuwetenschappen.

Paaswensen

Het zijn misschien vijgen na Pasen, maar we kregen van de zusters uitgebreide paaswensen.  Sor Lucia schreef: ‘ Reciba un abrazo de Feliz Pascua desde el hogar Casa Maín, que Jesús Resucitado ilumine nuestra vida.  Gracias por ser nuestro apoyo incondicional del Hogar.’   Vrij vertaald: Ontvang vanuit het tehuis Casa Maín onze Paaswensen. We hopen dat de verrezen Jezus ons leven mag verlichten.  Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun aan ons tehuis.  We kregen ook nog een kaartje toegestuurd.

Pascua

Music For Life

Onze enthousiaste meter Annemieke Demuynck die bij Boss Paints werkt heeft een actie op touw gezet op het werk waarvan de opbrengst via Music For Life volledig aan VZW Casa Maín geschonken werd.  Het werkt als volgt: je geeft jezelf op als vereniging bij Music For Life.  Dan kun je als particulier een actie organiseren waarvan je de opbrengst aan een bepaald doel wil schenken.  Het geld je ophaalt, moet gestort worden op de rekening van de Koning Boudewijnstichting, die dan netjes al het geld verdeelt over de verschillende projecten.  Ook krijg je als vereniging een deel van de grote opbrengst van Music For Life.  Zo mochten we €2811,75 op onze rekening ontvangen. Een dikke merci aan Annemieke en haar enthousiaste collega’s van Boss Paints. Wie volgend jaar iets wil organiseren voor Casa Maín via Music For Life, laat het ons gerust weten.

Overschrijvingen naar Casa Maín

We storten 2 keer per jaar het geld dat we verzameld hebben door naar de Zusters. Dit voorjaar konden we €12160,75 overschrijven.  Waarvan €7195,75 voor de bouw van de school. Dit bedrag is een optelsom van wat we krijgen via sub-sidies, Music For Life, opbrengst Fiesta Maín… Daarnaast ook €4670 aan bijdragen van peters en meters voor de algemene werking van het tehuis. Daarnaast nog enkele bedragen die specifiek bestemd waren als ‘regalo’ kadootje voor bepaalde meisjes.  We kregen ook een bevestiging van de zusters met een bewijs van ontvangst op hun rekening, zo weten we zeker dat het geld goed terecht gekomen is.

Fiscale attesten

Einde vorig jaar dienden we een aanvraag is bij het FOD Financiën om het mogelijk te maken fiscale attesten af te leveren.  Een dikke bundel papier vertrok richting Brussel.  Dat men in Brussel niet over 1 nacht ijs gaat, is duidelijk gebleken.  We kregen een dikke vragenlijst terug ter verduidelijking van onze financiële transacties.  Elke beweging op onze rekening moest verder verklaard worden.  Op 12 mei zijn onze penningmeester  Geert en ondervoorzitter Liesbet in Brussel geweest om alles nog eens mondeling toe te lichten. De ambtenaar in kwestie was enthousiast over onze financiële transparantie. Ook over het feit dat onze werkingsmiddelen zo laag zijn, dwz dat alle bedragen die we binnenkrijgen bijna voor de volle 100% worden doorgestort.  Voor de financiële kant krijgen we dus een positief advies.  Dit is echter nog geen garantie dat alles in orde zal komen. Voor de belastingaangifte van dit jaar zal het waarschijnlijk niet meer lukken. We duimen dat tegen het najaar alles in orde is. We houden jullie op de hoogte.

Actie Middelbare School Spes Nostra Zedelgem

De echtgenote van onze peter José Manuel Arriba, Monique Vervaele, werkt als leerkracht in de middelbare school Spes Nostra in Zedelgem.  Zij kozen Casa Maín als hun solidariteitsproject voor dit schooljaar. Zo deden ze onder andere een ontbijt op school en een gesponsorde voettocht.  Onze voorzitter Roos en secretaris An zijn in september naar de school geweest om ons project voor te stellen.  De kinderen hebben grote ogen open getrokken over over het verschil tussen hun leven en dat van de meisjes in het tehuis.  Het was muisstil gedurende onze voordracht en we kregen ook heel wat vragen.
Op 16 mei mochten Roos en An een cheque gaan ophalen ter waarde van €1650. Onze hartelijke dank aan alle meisjes en jongens, leerkrachten en ouders die zich inzetten voor deze actie.

IMG_2482 IMG_2483

Casa Main