Terug naar homepage
 

Activiteiten en Nieuws

Activiteiten 2022-2023

Wij zijn er vroeg bij maar wij kunnen nu reeds een kerstactiviteit aankondigen. Het wordt een kerstspel ,” Het kerstverhaal op zijn plat Brugs dialect”, gebracht door een verteller begeleid door een klarinet. Heel mooi maar op een plezante wijze gebracht.
Dit zal doorgaan in de parochiekerk te Oostkamp. Nadere gegevens volgen nog.
En zelfs in maart 2023 is reeds een fijne activiteit gepland. Het wordt een mooie wandeltocht “dwars door het kampveld” (Oostkamp)

Oproep

Indien jullie  graag meter of peter worden of andere mensen kent die hiertoe bereid zijn; GRAAG. Momenteel hebben we een 20 tal nieuwe kinderen die een meter of peter willen.

Nieuwsbrief – januari 2022

Nieuws uit Bolivia

Sinds onze vorige nieuwsbrief is het in Bolivia jammer genoeg niet rustiger geworden. De pandemie woekert er ook nog steeds, de vierde golf is nu ook volop bezig en men vreest een hoge toename van het aantal positieve gevallen.  De overheid doet wel een grote inspanning voor de vaccinatie. Tot nu toe kregen ongeveer 4.000.000 mensen zeker een eerste dosis, waarvan bijna 1.000.000 de eenmalige dosis van het van vaccins van Janssens. Het opvolgen de andere covid maatregelen zijn in een arme en overbevolkte stad moeilijk op te volgen.
Ook op politiek gebied blijft het onrustig.  Na straatprotesten en stakingen heeft de regering een wet moeten intrekken die de overheid ongebreidelde macht gaf.  Leiders van de burgerbeweging worden nu aangepakt.  Dit alles komt de Boliviaanse economie  natuurlijk niet ten goede.

Meters en peters

Ook de kinderen moesten thuis les volgen. Daarom hebben de zusters met het bedrag dat we dit jaar gestort hebben een aantal laptops aangekocht, zodat de meisjes niet met 3 of 4 samen aan 1 laptop les moeten volgen.
We zijn nog altijd op zoek naar enthousiaste peters en meters. Wie graag een metekindje wil steunen, kan altijd met ons contact opnemen via casamain@casamain.be.  Meer info vind je ook op de rubriek Peter- en meterschap.

Cava verkoop

Vanaf dit jaar bestaat de mogelijkheid om het hele jaar door cava te verkopen.  Heb je een (uitgesteld) familiefeest in het vooruitzicht, een communie? Op zoek achter een relatiegeschenk voor uw firma?  Je kan bestellen via deze link of door een mailtje te sturen naar casamain@casamain.be.

Steunen

TIP! Casa Maín kun je ook steunen via TROOPER “https://www.trooper.be/nl”Je gaat naar TROOPER en daar kies je voor casa maín Vlaanderen  https://www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/casamainvlaanderen Op die plaats kun je dan jouw favoriete webshop kiezen. De desbetreffende webshop staan dan een kleinigheid af voor onze vzw. In Delhaize kun je nu ook jouw punten inwisselen voor “ goed doel” en daar terug TROOPER aanklikken en voor Casa Maín Vlaanderen kiezen https://www.youtube.com/watch?v=GKcN-_SQNX4

Nogmaals bedankt voor alle steun. Hieronder  de nieuwe school in opbouw

Nieuwsbrief – November 2021

Sinds onze vorige nieuwsbrief is het in Bolivia jammer genoeg niet rustiger geworden. De pandemie woekert er ook nog steeds, de vierde golf is er nu ook begonnen en men vreest een hoge toenamen van de positieve gevallen. De overheid doet wel een grote inspanning voor de vaccinatie, tot nu kregen ongeveer 4.000.000 mensen zeker een eerste dosis, waarvan haast 1.000.000 de eenmalige dosis van Janssens. Het opvolgen van de andere covid maatregelen zijn in een arm en overbevolkte stad als Santa Cruz veel moeilijker op te volgen.

Op politiek gebied is het ook nog zeer onrustig in Bolivia. Na hevige straat- protesten en een lange aangehouden staking heeft de regering nu een nieuwe wet moeten intrekken. De wet gaf de overheid praktisch ongebreidelde macht en daarom worden nu leiders van burgerbewegingen aangepakt. Dit alles komt de Boliviaanse economie natuurlijk niet ten goede.

 

CavaVerkoop-2021

De eindejaarsperiode is in zicht en daarom willen wij jullie allen meedelen dat onze cava-verkoop terug van start is gegaan. Zie hier.
Onze cava heeft opnieuw een prijs gewonnen en werd in een nieuw jasje gestopt.
De smaak is nog altijd dezelfde alsook de prijs: € 60  voor een doos van 6 flessen en € 10 per fles.

Nieuwsbrief  – Juni 2021

Na enkele maanden van afwezigheid zijn we hier terug met een korte nieuwsbrief. We hopen dat jullie en jullie familie veilig en wel zijn gedurende deze nogal absurde periode door COVID-19.   Alle activiteiten die we normaal elk jaar doen, zijn door corona niet door gegaan: geen enkele kerstmarkt ging door, ook Feest in het Park 2020 en 2021 gingen niet door.  Alleen onze jaarlijkse Cava verkoop en natuurlijk de steun van de meters en de peters bracht geld in het laatje. Toch konden we het mooie bedrag van €10.000 overschrijven naar Bolivia.

Casa Maín en Fiscale attesten

Normaal gezien moet iedereen die in 2020 in aanmerking kwam voor een fiscaal attest dit ondertussen gekregen hebben.

Jaarverslag 2019-2020

Jullie hadden ons jaarverslag van 2019-2020 nog tegoed. Dit kan je lezen via deze link.

Bolivia en Corona

Ook in Bolivia zijn ze niet gespaard van een derde golf.  Er zouden reeds 12.000 doden zijn, maar dit aantal is zeker onderschat door de gebrekkige gezondheidszorg.  Gelukkig is iedereen in Casa Maín gezond en wel.  Ook in Bolivia geloven ze in allerhande complottheorieën waardoor de maatregelen en aanbevelingen niet strikt opgevolgd worden.

Bolivia en Politiek

Naast corona problemen zijn er ook politieke problemen: Evo Morales was opnieuw verkozen als president in 2019 na twijfelachtige verkiezingen en moest opnieuw aftreden onder druk van het leger.  Toen kwam er een interim-regering onder leiding van Janine Añez, die nieuwe verkiezingen uitschreef in 2020.  De kiescampagne misliep echter, alle problemen waren de schuld van de interim-regering en vooral de corona epidemie was een complot om de mensen te onderdrukken en arm te houden. Met als gevolg dat de partij van Evo Morales opnieuw de verkiezingen won.  De nieuwe president Luis Arce heeft alle leden van de interim-regering laten aanhouden en veroordelen… Onze mensen in Santa-Cruz vrezen voor oproer en straatgevechten.

Bolivia en Casa Maín

Ondertussen doen de zuster alles wat ze kunnen om onze meisjes te begeleiden, vooral in het onderwijs. Scholen zijn gesloten en alle lessen verlopen digitaal.  Het is een huzarenstukje om alles georganiseerd te krijgen.
Gelukkig kunnen wij hen financieel ondersteunen: we konden in maart €10.000 overschrijven, waarmee onder andere computers gekocht werden. Er wordt geprobeerd het leven zo normaal mogelijk te laten doorgaan.  In het voorjaar werd ondanks alles carnaval gevierd.

Casa Maín en De School

Het schoolgebouw wordt geleidelijk aan in gebruik genomen en is een enorm succes. Tot nu toe zijn de kleuterschool open en het 1e en 2e leerjaar.  De verdere bouw van de school gaat langzaam maar zeker verder.  Telkens er voldoende middelen zijn worden een aantal lokalen bijgebouwd en in gebruik genomen.

Kerstmis 2020

Beste peters, meters en sympathisanten,

De zusters en de kinderen willen ons nog eens speciaal bedanken voor alle steun die ze ontvangen.
Hierbij vinden jullie een groepsfoto alsook enkele foto’s van de nieuwbouw. Zoals jullie weten was de kleuterschool reeds af en in gebruik genomen. Nu zijn ze volop bezig met de bouw van de lagere school. De werken lieten eerst wat op zich wachten omdat het financieel ook niet direct haalbaar was. Mede door onze steun en cava-verkoop zijn ze ondertussen in opbouw.
Met de kinderen gaat het goed. Ook daar, in Zuid-Amerika, eist de corona zijn hoge tol. De kinderen blijven in Casa Maín en er worden hen daar allerhande workshops aangeboden, waar ze gretig gebruik van maken. Nu is het vakantie en willen ze heel enthousiast hun wensen overmaken aan ons allemaal.
Ook het bestuur van Casa Maín, wenst jullie allen een zalige kerst en een GEZOND 2021
Roos Van Den Driessche en team

Nieuwsbrief – Mei 2020
Lieve sympathisanten,

Eindelijk terug van weggeweest. In deze zeer irreële tijden hopen we dat alles goed gaat met jullie en jullie familie. Omdat ook we allen momenteel noodgedwongen veel thuis zitten, maken we opnieuw tijd om jullie wat nieuws te brengen uit Casa Maín. Na lang aandringen, verschillende mails en telefoons richting Santa Cruz hebben de zusters begrepen dat informatie uit Casa Maín voor ons zeer belangrijk is en kregen we eindelijk wat meer nieuws uit Casa Maín. We informeren hier verder uitgebreid over, ook met heel wat foto’s erbij. Ook in Bolivia heeft het corona virus toe geslagen, daarom moeten we jammergenoeg ook onze plannen laten varen om in het najaar naar Casa Maín te gaan.

We zijn nog altijd op zoek achter versterking voor ons team. Je kan ons contacteren op casamain@casamain.be.

Liefdevolle groet,

Roos Van Den Driessche, voorzitter Casa Maín Vlaanderen

Het corona virus in Bolivia
Op 10 maart werd de corona besmetting in Bolivia vastgesteld. Met de kennis van wat in Italië en Spanje gebeurde, was de overheid zeer bezorgd, want in Bolivia beschikt met niet over de middelen, hospitalen en personeel om een dergelijke crisis op te vangen. Daarom werd snel een lichte en daarna een totale quarantaine ingesteld. Eerst tot eind april en daarna tot 10 mei, daarna volgde een evalutatie regio per regio. De quarantaine is veel strenger dan bij ons, want zo mag men maar één keer per week noodzakelijke inkopen doen.
Santa Cruz is de meest getroffen regio met meer dan 1000 doden. We moeten bewondering hebben voor wat de zusters doen met hun beperkte middelen om de meisjes door deze crisis te helpen. Nieuwe uurroosters, lessen improviseren, ontspanning, onderwijs via internet… De zusters zijn wel aangenaam verrast van de spontane hulp die ze van veel mensen, instellingen en bedrijven mochten ontvangen. De situatie was vooral moeilijk omdat er juist een epidemie van Dengue was geweest met veel gevallen in Casa Maín, gelukkig zonder fatale gevolgen.
Daarnaast is er nog steeds de politiek instabiliteit. Normaal zouden op 3 mei algemene verkiezingen moeten doorgaan, maar die zijn uitgesteld. De huidige president is maar voorlopig in functie. De afgezette president Evo Morales beweerde dat covid-19 een ziekte voor de rijken is en dat men dus niet moet luisteren naar de officiële richtlijnen.

Bouw van de school

De bouw van de school gaat met mondjesmaat verder. De kleuterschool is reeds in gebruik. De leerlingen van het eerste leerjaar van de lagere school volgen momenteel klas in een lokaal dat later de eetzaal moet worden en dat met een voorlopige muur is afgescheiden van de keuken. Dit zijn niet de ideale omstandigheden om les te volgen. De schoolbanken zijn ondertussen wel al aangekocht.

Activiteiten 2020
Succesvolle verkoop van onze kwaliteitscava
Flama d’Or
Geslaagde actie wenskaarten
Ander activiteiten konden niet
doorgaan wegens Covid-19.

Activiteiten 2019
Music for Life
Steun gemente Oostkamp
Feest in ‘t park (Brugge)
Kerstmarkten Oostkamp en Gent.

Activiteiten 2018
Music for Life
Spreekbeurt door de kinderrechtencommisaris
Spreekbeurt Zonta Tielt
Feest in ‘t park (Brugge)
Kerstmarkten in Oostkamp, Gent en Drongen
Fiesta Maín.

Casa Main